نقش مغفول مانده چاه جذبی در تصفیه کامل فاضلاب و تامین پایدار ِآب پاک و زلال شهرها
چاههای جذبی را که نوعی از سیستم بیوگاز است؛ میتوان هوشمندانه ترین سیستم تصفیه فاضلاب، با اولویت بازیافت آب پایدار شهرها برشمرد.
مراحل تصفیه فاضلاب در چاه جذبی
١_ هیدرولیز : مواد آلی موجود در فاضلاب ها که به شکل توده های به هم چسبیده می باشند، در تصفیه فاضلاب به روش بی هوازی، طی ۵ تا ١٠ روز به «مواد محلول» تبدیل می گردند.
٢_ اسید شدن : دومین گام در هضم بی هوازی فاضلاب، اسید شدن مواد آلی تجزیه شده در مرحله قبل می باشد. یعنی مولکول های چربی، روغن، کربوهیدرات ها و پروتئین ها به اسیدهای چرب، آمینو اسیدها و قندها تبدیل و در نهایت منجر به تولید سرکه و جوهر نمک شده و سبب تصفیه کامل آلودگی بیولوژیک فاضلاب خواهد شد.
٣ _ تولید متان «بیوگاز» : خروجی تصفیه فاضلاب بی هوازی، علاوه بر «فاضلاب زلال» و «بدون مواد آلی و لجن»، «گاز متان» است که میتواند به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گیرد.
۴_ زلال شدن : در چاههای جذبی از آنجا که انباره چاه در زمین رسوبی قرار میگیرد، پس از تبدیل فاضلاب به مایع بدون آلودگی میکربی، با عبور از چند ده متر از زمین، به آب کاملا پاک و زلال تبدیل شده، به مخازن آب زیرزمینی اضافه و در محل مصرف، قابل بازیافت میگردد.
گاز متان حاصله نیز معمولا با لوله به بالاتر از بام منتقل و رها میشود تا سبب انتقال بوی نامطبوع آن به داخل خانه نگردد. که در صورت لزوم متان قابل مصرف به عنوان سوخت است.
امتیازات چاه جذبی
چاه جذبی علاوه بر استفاده از روش بیهوازی که کاملترین و کارآمدترین نوع تصفیه فاضلاب است، نسبت به انواع دیگر تصفیه فاضلاب دارای امتیازات دیگری هم هست.
از جمله:
١- سطح زمین اشغال نمیشود
۲- با تصفیه کامل بیولوژیکی و جذب و ذخیره در محل مصرف، مخازن آب زیرزمینی تجدید شده، با تسهیل چرخه آب و بازیافت آن، با کمترین میزان بارندگی آب پایدار شهرها تامین میگردد.
٣- عمل تصفیه و بازیافت آب، با کمترین هزینه انجام میشود
۴- تجدید آب زیرزمینی، سبب کنترل فرونشست میگردد
۵ - این تصفیه خانه کامل خانگی با گسترش شهر بدون نیاز به هزینه، گسترش می یابد
نقش نیتروژن و چرخه آن در طبیعت
نیتروژن بخشی اساسی در ساختمان همه موجودات زنده است. و در پروتئینها، واحدهای ساختاری و شیمیایی همه موجودات زنده، و در مولکولهای DNA، که دستورات راهنمای ضروری برای همه فعالیتهای زندگی را حمل میکنند، یافت میشود. نیتروژن حدود ۷۸ درصد اتمسفر را تشکیل میدهد، اما جانوران و گیاهان نمیتوانند بهطور مستقیم از آن استفاده کنند.
ترکیبات نیتروژن توسط رعد و برق در هوا ایجاد میشوند. این ترکیبات به هنگام باران در آب حل شده و در خاک جذب میشوند. در درون خاک باکتریهای نیتراتکننده این ترکیبات نیتروژنی را به نیترات تبدیل میکنند، که توسط گیاهان از طریق ریشه جذب میشوند. گیاهان نیترات را به صورت پروتئین ذخیره میکنند و حیوانات هم با خوردن گیاهان نیتروژن مورد نیاز خود را به دست میآورند. بنابر این همه آبهای رو و زیر زمین که حاصل بارندگی هستند، حاوی نیترات ضروری برای رشد گیاهان میباشند. حتی کمبود نیترات که برای رشد گیاهان ضروریست، با کودهای نیتراته تامین میشود
اتلاف 100 درصد آب مصرفی با ادعای کیفی سازی ٢ درصد آن
حیات همه موجودات به آب بستگی دارد. هزینه تامین و تصفیه آب آشامیدنی شیرین هم سنگین است. به همین جهت استفاده معقول و بدون اسراف آب، مورد اتفاق در همه کشورهای جهان حتی در کشورهای پر آب است. تا جایی که اغلب با تفکیک آب آشامیدنی از سایر مصارف، حتی از سنگین ترین آبها، برای مصارف غیر آشامیدنی استفاده میشود و آب آشامیدنی مناسب، در ظروف نیم تا 20 لیتری به فروش میرسد؛ اما علیرغم گرم و خشک بودن ایران، با ادعای کیفی سازی سرانه حدود 2-5 لیتر آب آشامیدنی ، و با ادعای تصفیه مدرن!! سرانه 200-250 لیتر آب قابل بازیافت و مصرف را که با ابداع دانشمندان ایران، توسط چاههای جذبی با تصفیه بیهوازی فاضلاب و با عبور از دهها متر از زمین، کاملا پاک و زلال شده و با ذخیره در مخازن زیرزمینی طبیعی شهر، تامین میگردید؛ مدتی است با شبکه فاضلاب، از شهر خارج کرده و با عبور از تصفیه خانه های ناقص و ناکارآمد، به رودها و تالابهای پساب به شدت آلوده که سلامت محیط زیست و مردم را به خطر انداخته، تبدیل؛ و شهر را به بحران شدید بی آبی، ناتوانی در حفظ فضای سبز شهری،* تخریب مخازن زیرزمینی آب و رکوردداری در فرونشست و حتی شکسته شدن تاسیسات شهری، از جمله شبکه گاز که خطر وقوع آتش سوزی را هم به دنبال دارد، گرفتار میکنند. برای جبران بی آبی و فرونشست تحمیلی، به غصب بیشتر حقابه مردم در مناطق دیگر و انتقال آن، روی آورده اند. اما با انتقال هر میزان آب، امکان جلوگیری از فرونشست و تخریب زیرساختها و ساختمانها نخواهد بود . چون آب باران به صورت سطحی و فاضلاب با شبکه فاضلاب از شهر خارج شده، تالابهای پساب آلوده را به وجود آورده است!!
از طرفی تالابهای پساب به شدت آلوده در اطراف شهرها، جایگزین آب زیرزمینی پاک؛ و سبب طغیان آفات در کل منطقه شده است که برای کنترل آن به ناچار، سمپاشی سنگینی انجام میگردد. در واقع با ادعای کم کردن نیترات، سم مهلک به محیط زیست و غذای انسان و دام تحمیل شده است.
این پساب آلوده، چه با رها ماندن چه با انتقال به صنایعی مانند فولادسازیها، نتیجه ای جز تبخیر کل این پساب و رسیدن تبخیر آب کشور از 75 درصدی کنونی به 90 درصد و تحمیل خشکسالی شدید به کشور ندارد!!
بنابراین انتقال فاضلاب با ادعای کیفی کردنِ سرانه 2-5 لیتر آب آشامیدنی (2 درصد مصرف آب شهر) در ایران جز اسراف غیرقابل باور آن هم در کشوری کم آب نبوده و نتیجه ای جز زمینه سازی برای تشدید بحرانهای زیست محیطی و اجتماعی شهرهای ایران ندارد!!
علت تشویق سازمانهای بین المللی وابسته به صهیونیسم از نحوه مدیریت آب ایران در تامین آب آشامیدنی با کیفیت نیز همین زمینه سازی برای تخریب شهرهای ایران در آینده نزدیک با هزینه و بادست خود مااست !! زیرا با ادامه پروژه انتقال فاضلاب، دشمنان برای تخریب شهرهای ایران، نیازی به دخالت و بمباران توسط نیروهای متخاصم مانند آن چه در لیبی انجام شد؛ ندارند!!
* معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران علت قطع ۱۶هزار درخت را کاهش منابع آبی اعم از بارش و آب چاه که درختان را مستعد آفتزدگی میکنند اعلام کرد.