نجات آب شهرها
١_ رودها و فاضلابهای پساب اطراف شهرها قبل از انتقال فاضلاب کجا بود؟
٢_ چرا همیشه پس از افتتاح شبکه انتقال فاضلاب، بحران بیآبی و فرونشست در شهرها رخ میدهد؟
٣_ آیا میدانید اگر چاه آب با ۳۰ متر فاصله از چاه فاضلاب حفر شود آب آن پاک است؟
۴_ جواب در طراحی سیستمی درخشان و بی نظیر، در تصفیه بیهوازی و طبیعی فاضلاب، برای تامین آب پاک و زلال پایدار برای شهرهای کم آب توسط دانشمندانی مانند شیخ بهایی است؛ که هنوز نحوه عملکرد حمام ساخته شدهاش ناشناس است!
۵_ عملکرد این چاههای جذبی به این صورت است؛ که هر نوع فاضلاب آلی در انبارههای چاه توسط باکتریهای بیهوازی (ظرف ۵_10 روز) کاملاً تجزیه شده به مایع و گاز متان تبدیل میشود!
گاز متان از طریق لوله در بالاتر از بام رها میشود و مایع با عبور از چند ده متر از زمین به آب پاک و زلال تبدیل شده و در مخازن زیرزمینی آب که به مرور ایجاد شدهاند، ذخیره، قابل برداشت و فقط با کلر زنی قابل مصرف میشود.
به همین جهت انتقال آب ۵ سد به تهران سبب سرریز آب زیرزمینی شده بود و حالا آب ۷ سد به جایی نمیرسد!
قابل ذکر این که در حال حاضر کیفیترین، کاملترین و مؤثر ترین نوع تصفیه فاضلاب در دنیا، تصفیه بیهوازیست!
۶_ سرانه آب آشامیدنی ۲ لیتر است یعنی یک ١ درصد آب مصرفی خانوار و 99 درصد آن برای شستشو بهداشتی و سیفون توالت است. پس چرا کل آب مصرفی شهر، آشامیدنی نامیده میشود؟ و به اسم کیفی سازی.ِآب آشامیدنی، سرانه ۲۰۰ الی ۲۵۰ لیتر آب مصرفی، با انتقال فاضلاب، به اسم تصفیه مدرن، علاوه بر تحمیل بحران بی آبی و فرونشست، به پسابی تبدیل میشود که برای کشاورزی هم خطرناک است؟
٧_ ماجرای نیترات چیست؟ آیا نیترات سم است یا ماده ای ضروری برای حیات؟
۷۸ درصد هوا نیتروژن است که برای ساخت پروتئین توسط گیاهان ضروری است (کود نیتراته)، همراه باران این نیتروژن جذب شده به زمین میرسد و نیاز گیاهان برای رشد را تامین میکند.
٨_ در واقع نیترات در همه آبها وجود دارد! اما آیا خطرناک است؟ در واقع نه تنها نیترات بلکه آب، نمک، گوشت، ید و... هر مادهای که بیش از حد نیاز خورده شود خطرناک است. اما برای ۹۹ درصد مصارف شهری، با هر میزان افزایش، هیچ خطری ندارد! در حالی که انتقال فاضلاب، نه تنها شهر ها را با خطر بیآبی و فرونشست مهلک مواجه میکند؛ بلکه پساب به شدت آلوده (خروجی تصفیه خانههای مثلاً مدرن)، حتی برای مصرف در کشاورزی خطرناک و نامناسب است. به همین جهت در نهایت، آن را برای تبخیر به فولادسازیها یا نیروگاهها ارسال میکنند!!
٩_ این پساب به شدت آلوده، منطقه را با طغیان آفات و سمپاشی سنگین مواجه میکند و انتقال این سم به هوا و مواد غذایی، سبب بیماریهای مهلک میگردد!!
١٠_ در بسیاری از نقاط دنیا حتی کودهای معمولی و فاضلاب مواد آلی، توسط سیستم بیوگاز از آلودگی و میکروبها و آفات پاکسازی شده، از مایع غنی حاصله برای آبیاری و از گاز متان حاصله برای سوخت استفاده میشود. با این اقدام، نیاز به سمپاشی و کوددهی حذف شده و محصولات ارگانیک تولید میشود!
11_ در اغلب کشورها در صورتی که آب در دسترس شان قابل آشامیدن نباشد، آن را برای ۹۹ درصد مصارف خانگی، استفاده میکنند. و آب آشامیدنی، با بطری یا گالن خریداری و مصرف میشود!
١٢_ همانطور که نشناختن عملکرد حمام شیخ بهایی و نشناختن عملکرد قنات در اوایل انقلاب، به تخریب بسیاری از قنوات انجامید. متاسفانه نشناختن عملکرد چاههای جذبی در تصفیه کامل فاضلاب و تامین آب پایدار شهرها سبب انتقال فاضلاب شهرها، عدم تجدید آب زیرزمینی، بحران بی آبی و وقوع فرونشستهای مهلک و تخریب بسیاری از چاههای جذبی تاکنون شده است!
با توجه به اینکه تنها راه تامین آب پایدار برای شهرها در کشور کم آب ایران، فقط چاه جذبی است، که میتواند فاضلاب را در محل مصرف با بالاترین کیفیت به آب قابل مصرف تبدیل کند، اکنون برای بازگرداندن چاههای جذبی و تجدید حیات مخازن زیرزمینی آب چه باید کرد؟
الف) توقف انتقال فاضلاب.
ب) حفر چاه جذبی در مسیر آبهای جاری؛ برای کنترل فرونشست و افزوده نشدن آبهای جاری به پسابهای خارج شهر، که سبب اتلاف آن میشود.
ج) اختصاص بودجه شبکه فاضلاب و تصفیه خانهها به :
_ کمک به حفر مجدد چاههای جذبی در مناطق فرونشست کرده
_ ساخت تصفیه خانههای بیهوازی محلی زیرزمینی (سامانههای بیوگاز) بخصوص زیر پارکها، برای تامین آب مورد نیاز برای آبیاری و استفاده از متان حاصله برای سوخت مورد نیاز در فضاهای عمومی.